Herzlich willkommen auf unserer neuen Website! Wenn Sie Fragen haben, rufen Sie uns unter 00800 90 80 70 00 an
Decola
Herzlich willkommen auf unserer neuen Website! Wenn Sie Fragen haben, rufen Sie uns unter 00800 90 80 70 00 an
Decola
 Vor 12 Uhr bestellt wird heute versandt
Sicher online bezahlen
Kostenloser Versand ab 49 euro

World Diabetes day

De link tussen diabetes type 2 en insulineresistentie: hoe Glucineq® kan ondersteunen.

Termen als “diabetes type 2” en “insulineresistentie” worden vaak in één adem genoemd. Maar is dit wel terecht? Wat beiden betekenen en wat hun relatie is, dat leggen we je hieronder verder uit. We geven ook meteen mee hoe een supplement zoals Glucineq® een positieve twist aan het verhaal kan geven.


Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door glucose (suiker) uit het bloed te laten opnemen in de cellen, waar het wordt omgezet in energie. Die energie hebben onze cellen nodig voor allerlei essentiële functies. 

Zo is energie noodzakelijk om nieuwe celonderdelen te maken en beschadigingen te herstellen, stoffen in en uit de cel te transporteren, bewegingen uit te voeren - zoals het samentrekken van spiercellen - of signalen binnen en tussen cellen door te geven.


Wat is insulineresistentie?

Bij insulineresistentie reageren die lichaamscellen minder goed op insuline, waardoor glucose minder efficiënt opgenomen wordt. Dit leidt tot hogere bloedsuikerwaarden, wat op zijn beurt complicaties met zich kan meebrengen, zoals:

  • Hart- en vaatziekten door beschadigde bloedvaten.
  • Nierschade. 
  • Oogproblemen.


Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2 is een vorm van diabetes waarbij die insulineresistentie optreedt. Het komt er dus op neer dat je lichaam wel nog insuline aanmaakt, maar de cellen niet meer voldoende gevoelig zijn aan het hormoon. Het is een chronische aandoening waarbij de insuline dus wel nog geproduceerd wordt, maar niet meer effectief gebruikt wordt. Daarmee verschilt het van diabetes type 1 (waarbij niet genoeg insuline aangemaakt wordt). 

Factoren als overgewicht, een ongezonde levensstijl (te veel suiker opnemen) en genetische aanleg kunnen het risico op diabetes type 2 verhogen.


De relatie tussen insulineresistentie en diabetes type 2

Insulineresistentie is een belangrijke factor in de ontwikkeling van diabetes type 2. Wanneer de cellen minder gevoelig worden voor insuline, moet de alvleesklier meer insuline produceren om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Na verloop van tijd kan die klier deze verhoogde vraag niet meer bijhouden, wat leidt tot verhoogde bloedsuikerwaarden en uiteindelijk tot diabetes type 2.


De symptomen van insulineresistentie

Insulineresistentie kent verschillende symptomen, waaronder:

  • Een vrijwel constante drang naar zoete snacks.
  • Gewichtstoename, vooral rond de buik, en moeite met afvallen.
  • Schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat leidt tot de gekende dip na het eten.
  • Verhoogde bloeddruk, hoofdpijn.
  • Laaggradige ontstekingen.
  • ...

Dit is slechts een greep uit de vele mogelijke symptomen. Het is daarbij belangrijk dat niet iedereen deze/alle symptomen ontwikkelt. Bovendien ontwikkelen ze vaak geleidelijk. Het is belangrijk om bij het ervaren van meerdere van deze klachten een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.


Hoe je insulineresistentie tegengaat of weer herstelt

Een gezonde levensstijl, met evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging, helpen je insulineresistentie tegen te gaan. Sterker nog: ze helpen je lichaam de gevoeligheid voor insuline te verbeteren. Hoe? 

  • Door gezonder te eten: kies voor een gebalanceerd dieet, met voldoende vezels en zo weinig mogelijk verwerkte suikers.
  • Door regelmatig te bewegen. 
  • Door gewicht te verliezen: overgewicht, vooral in de buikstreek, verhoogt het risico op insulineresistentie.
  • Stressmanagement: kan je jouw stressniveaus verlagen? Dan kan dit een positieve invloed hebben op de insulinegevoeligheid.

Wil je jouw lichaam een extra ruggensteuntje geven? Een voedingssupplement als Glucineq® combineert natuurlijke ingrediënten zoals berberine, witte moerbei, magnesium, kaneel en chroom, die samenwerken om de glucoseopname door de cellen te bevorderen. Dit helpt bij het beheersen van insulineresistentie en het verminderen van het risico op diabetes type 2. Bovendien helpt het je gewicht onder controle houden, wat opnieuw positief is in dit hele verhaal. 


Belangrijk om te onthouden:

We vatten alles eens samen: 

  • Insulineresistentie betekent dat je cellen minder gevoelig zijn voor insuline, waardoor er minder suiker opgenomen wordt uit je bloed. 
  • Een verhoogde bloedsuikerspiegel is ongezond en kan leiden tot o.a. hart- en vaatziektes, nierschade en oogproblemen.
  • Diabetes type 2 ontstaat vaak als gevolg van langdurige insulineresistentie.
  • Een gezonde levensstijl - bestaand uit o.a. een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging -  is cruciaal voor het beheersen van insulineresistentie en het voorkomen van diabetes type 2.
  • Voedingssupplementen, zoals Glucineq®, ondersteunen je lichaam in de strijd tegen insulineresistentie en overgewicht.